•  

Bestuursreactie op column

Dit keer in de rubriek “ Uit de bestuurskamer” geen weergave van

genomen bestuursbesluiten of mededelingen, maar een reactie op de column “Hersteltraining” van ’ t Groentje in Groen Witter no. 13. Wij menen er goed aan te doen enige respons te geven, omdat zowel leden als vrijwilligers, die nauw betrokken zijn bij onze selectie (en dus bij het fenomeen hersteltraining) aangegeven hebben op zijn minst een onbehaaglijk gevoel overgehouden te hebben aan een paar in de tekst van ’ t Groentje geuite opmerkingen.

Ook op zulke momenten dient het bestuur haar verantwoordelijkheid te kennen en ervoor zorg te dragen dat “open en eerlijke communicatie“ niet leidt tot ergernis en vermeend kwaad, maar bijdraagt aan de goede sfeer binnen de vereniging.

Wat dat betreft blijven wij stellig overtuigd van de goede bedoelingen van de medewerker die onder het pseudoniem “ ’t Groentje” periodiek een bijdrage levert aan het zo zeer geprezen clubblad “ de Groen Witter”! Niet de integriteit van de schrijver, noch de positieve impuls die uit moet gaan van de column zijn onderwerp van discussie! Dat dit soms anders uitgelegd wordt is een ander verhaal. Daarom onzerzijds wat tekst en commentaar.

Column:

Bij een andere gelegenheid gaan we nog wel eens toelichten hoezeer ’ t Groentje al vele jaren lang op een positieve manier onze voetbalvereniging steunt. Voor dit moment beperken we ons tot wat algemene kenmerken en uitgangspunten van een column. Columnisten genieten een bepaalde vrijheid (dat is ook zo met ’ t Groentje). Hij (of toch een zij?) is de enige die onder een schuilnaam in het clubblad teksten over het wel en wee van onze voetbalclub mag schrijven. Hoewel de meningen hierover zullen verschillen zal het korten aan de vrijheid van onze columnist afbreuk doen aan de kwaliteit van het clubblad. Nogmaals: er wordt niet getwijfeld aan de juiste intenties van ’ t Groentje! Columns brengen iets teweeg; er ontstaat discussie over het onderwerp en behalve dat ze nog al eens doorspekt zijn van (soms zwarte) humor worden ze vooral gebruikt om zaken aan te kaarten en daarmee reacties uit te lokken. Dat ’ t Groentje met zijn column “Hersteltraining” vrijwilligers binnen onze club persoonlijk geraakt heeft, is voor het bestuur aanleiding in twee gedeelten kort en duidelijk te reageren! In het eerste gedeelte steken wij de loftrompet over de wijze waarop binnen onze club inhoud gegeven wordt aan de hersteltrainingen en bij een volgende gelegenheid zullen de nadere afspraken die hierover gemaakt zijn nog eens meegedeeld worden.

De hersteltrainer:

Het klinkt wellicht wat professioneel om de functie hersteltrainer te introduceren bij een ploeg uit de vierde klasse. Toch hechten wij als bestuur er grote waarde aan. Bij aanvang van het seizoen wilden we vooral onze primaire doelstelling (voetbal!) duidelijker in de praktijk gaan brengen. Behalve gericht beleid op technisch gebied (o.a. opleiding trainers en begeleiders voor alle teams!) hoort daarbij ook de begeleiding op het paramedische vlak. Spelers die (soms zeer ernstig en dus langdurig ) geblesseerd zijn, hebben er recht op hierin begeleid te worden! We richten ons daarbij in eerste instantie op de leden die binnen onze club prestatief (selectie) bezig zijn. Inmiddels hebben we goede ervaringen opgedaan met de “ medische staf” van Den Dungen. Mensen met hart voor de zaak en de bereidheid “zorg” te leveren aan iedereen die bij hen aanklopt! Het zal je maar gebeuren dat je als jonge sportman veelvuldig en langdurig geblesseerd bent en dan in overweging neemt te stoppen met je favoriete sport!

Wij willen die mensen behouden voor onze club om snel terug te keren op het hoogste niveau en investeren daar ook in! Sterker nog: er moet vooral aandacht zijn voor de inactieve voetballer! En juist daar hebben we nu verzorgers en hersteltrainers voor ingehuurd! Niet alleen professioneel en tegen een geldelijke vergoeding, maar ook als vrijwilliger (overigens niet minder professioneel en behept met een grote clubliefde).

Op de details gaan we hier nu niet in, maar een vervolg van onze reactie zal ongetwijfeld gericht zijn op de praktische afspraken die er ooit gemaakt zijn over de begeleiding die onze voetbalclub te bieden heeft op paramedisch gebied! Onze commissie Voetbalzaken zal dan uit de doeken doen hoe de afspraken over medische begeleiding en verzorging precies liggen. Die afspraken zijn er voor selectiespelers, lagere senioren en jeugdspelers! Uiteraard hopen wij op zo weinig mogelijk blessures, maar mochten onze leden (van selectiespeler tot veteraan, van jong tot oud en van jeugd tot senior) daar onverhoopt toch mee geconfronteerd worden, dan denken wij binnen onze voetbalclub de begeleiding zo vorm gegeven te hebben dat deze bijdraagt tot een snelle terugkeer op de voetbalvelden!

Terug naar het overzicht