•  

Mark van der Steen: ‘Het kind is altijd de hoofdrolspeler’

Mark van der Steen begeleidt als lid van de TC (Techniche Commissie) sinds dit seizoen de onderbouw (JO7 t/m JO13) van de voetbaltrainers en leiders van SC Den Dungen. Hij let erop dat de juiste oefenstof voor elke doelgroep wordt gebruikt bij trainingen en is aanspreekpunt voor trainers, leiders en ouders. “Als je te moeilijke oefeningen gaat doen met bijvoorbeeld zevenjarigen dan leren ze daar niks van. Voor iedereen in de onderbouw is het allerbelangrijkste om baas te worden over de bal (tweebenig, dribbelen, passen, trappen en drijven) en je basistechniek te trainen. De prioriteit ligt nog niet bij samen leren spelen, dat komt later wel. Het kind is altijd de hoofdrolspeler.”

Na tien seizoenen keerde Mark terug bij zijn oude cluppie. Hij ging vier jaar als assistent-trainer naar HVCH uit Heesch en keerde terug naar Den Dungen om daar van 2011 tot 2014 hoofdtrainer te worden. Daarna werd hij trainer bij het tweede van HVCH en was hij vijf jaar begeleider van de onderbouw bij Nooit Gedacht. “Dat waren goede ervaringen. Ik kwam blanco binnen op die andere clubs, als je lang bij een club blijft dan verval je in automatismen. De echte scherpte verdwijnt dan langzaam. Voor mij is de jeugd onder zeven jaar net zo belangrijk als Den Dungen 1. Ze hebben er net zoveel plezier in. Waarom staan trainers vaak in de rij om de eerste elftallen te trainen? Het is goed voor een trainer om een JO13-3 te trainen. Als trainer ontwikkel je je erg om een team van een minder niveau te trainen, veel jonge trainers verkijken zich daarop. Een JO13-3 is geen stap terug. Je leert zo beter met verschillende kinderen werken die soms wat sneller afgeleid zijn.”

Herhalen, herhalen, herhalen

Mark voert rond de winterstop evaluatiegesprekken met de jeugdtrainers en leiders over de vooruitgang, ambities en feedback op ons als begeleider. Een belangrijke tip die Mark geeft aan jeugdtrainers is om niet teveel te willen maar het vooral simpel te houden en te herhalen. “Voor de trainers is het belangrijk om de oefening voor te doen aan kinderen, zo krijgen ze een goed beeld hoe ze het moeten uitvoeren. Je kunt niet verlangen dat kinderen als je ze een oefening uitlegt het meteen perfect uitvoeren.” Gelukkig heeft Den Dungen in de onderbouw geen tekort aan trainers en leiders. “Meestal worden die bezet door ouders, dat waarderen we zeer. Met drukke, snel afgeleide pupillen is het fijn als je met twee man hen traint en begeleid. Dan kun je de groep splitsen en apart oefenen om het laatste kwartier met z’n allen een partijtje te doen.”

Ervaringsvak

Mark mist als begeleider nog een maatje om samen mee te sparren en te overleggen. “Het mooiste zou zijn als we een team vormen van een aantal man die met elkaar investeren om trainers en teams te verbeteren.” Mark is op maandag, woensdag en zaterdagochtend aanwezig op het sportpark. Hij geniet er zichtbaar van. “De kunst is om een aantal van al die jonge trainers die meelopen met een andere ervaren trainer blijven hangen en in een verder stadium alleen voor een groep kunnen staan. Trainer zijn is een ervaringsvak. Als je het verschil tussen het begin van het seizoen ziet en het einde zie je hoe jonge pupillen groeien, dan maken ze allemaal grote stappen vooruit.”

Het vijfde                                                                                         

Toen Mark op zijn twintigste begon als trainer was hij een ander mens en trainer. De tijd van onbesuisde duels en kwajongensstreken ligt achter hem. Mark trainde als 20-jarige de A1, het leeftijdsverschil was slechts twee jaar. “Ik weet het nog goed, het begon met het trainen van de mini’s. Met Rien was ik leider bij de B1 en toen stopte iemand bij de A1. Ik kon het leeftijdsverschil goed scheiden en ben vaak met de ploeg mee op stap geweest.” Mark staat sinds een aantal jaar ook weer als fanatieke voetballer in het veld bij Den Dungen 5. In dat team kent hij sommige ploeggenoten van zijn tijd als eerste elftal speler en de jongens die hij trainde bij de A1. “Voetballen blijft het mooiste en de klets en humor voor- en achteraf is ook keileuk.” 

Lijkt het je iets om Mark te assisteren? Mail naar: mark@scdendungen.nl. 

Terug naar het overzicht