•  

Sportclub Den Dungen ontvangt een prachtige prijs uit handen van John Williams.

Het was even spannend maar rond 11:00u betrad John Williams, energietrainer van KNVB en Mitsubishi Electric, het Sportpark Jacobskamp. Na een warm welkom ging John Williams op zoek naar Gerard van der Heijden, de drijvende kracht achter de verschillende verduurzamingsinitiatieven bij Sportclub Den Dungen. Met één warme handdruk werd de gewonnen premium warmtepomp overhandigd. De zichtbare tevreden oud voorzitter Mari van Grinsven bedankte in zijn toespraak niet alleen John Williams, Mitsubishi Electric en de KNVB Groene Club, maar benadrukte ook dat verduurzaming vooral een zaak is van samenwerking van meerdere partijen.

Foto: John Williams overhandigt de gewonnen prijs aan bestuurslid Accommodatie Gerard van der Heijden en oud-voorzitter Mari van Grinsven

Voorafgaand aan de overhandiging sprak John Williams hoe belangrijk verduurzaming is en dat hij tijdens de Groene Clubweken, een verduurzamingscampagne van Mitsubishi Electric en de KNVB Groene Club, vele sportverenigingen heeft kunnen inspireren. Onder toeziend oog van korfballers, voetballers, supporters, wethouder Bert van Druenen van gemeente Sint-Michielsgestel, Jasper Verhelst van Klimax en het bestuur van Sportclub Den Dungen werd hierna de premium warmtepomp ter waarde van dertigduizend euro overhandigd aan Gerard vd Heijden van accommodatiebeheer en oud-voorzitter Mari van Grinsven. Mari gaf aan “Als vereniging hebben we al mooie stappen gemaakt de laatste jaren om te verduurzamen. We moeten wel gezien de gestegen energiekosten en de forse impact daarvan op de clubkas. Duurzaamheid raakt ons allemaal in het dagelijks leven. Dat geldt ook voor Sportclub Den Dungen, niet alleen in het heden maar ook in de toekomst. We zijn natuurlijk enorm blij dat we tot een van de winnaars zijn uitgeroepen”. Gerard vulde aan “Deze prijs geeft een versnelling aan onze verduurzamingsplannen en mede hierdoor kunnen we het sporten, voor leden van SC Den Dungen, betaalbaar houden.”.

Verduurzaming vanaf het eerste moment.
De eerste stappen van verduurzaming zijn al gezet in 2014 door bij de inrichting van het nieuwe sportpark te kiezen voor extra isolatie en led als veldverlichting. De vervolgstap kwam in 2018 toen De Groene Club door de KNVB werd opgericht om verenigingen te helpen met het verduurzamen van hun sportaccommodatie. Hun motto ‘Volle Clubkas, lage broeikas’ waarmee ze aangeven dat duurzaamheid niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor de portemonnee sluit perfect aan bij de maatschappelijk thema’s van sportclub Den Dungen namelijk het milieu en toegankelijk zijn voor iedereen. In samenspraak met de leveranciers heeft er een onderzoek plaatsgevonden naar de mogelijkheden van verduurzaming en een van de toppers was het plaatsen van zonnepanelen. Dankzij een bijdrage uit het Rabo Dichtbij Fonds en de BOSA subsidie is dit in 2021 gerealiseerd. Vervolgens werden de TL-buizen en lampen door led-alternatieven vervangen. Daarnaast kwam er uit gesprekken met de leveranciers naar voren dat installeren van warmtepompen de meest logische vervolgstap zou zijn.

De Groene Clubweken
Het doel van de Groene Clubweken was om bestuurders van voetbalverengingen te informeren, inspireren en motiveren aan de slag te gaan met het verduurzamen van het sportcomplex. Daarom organiseerden Mitsubishi Electric en de KNVB tijdens de Groene Clubweken een Webinar met tal van energiebesparende tips en informatie over de diverse subsidiemogelijkheden. Naast het volgen van die Webinar heeft Sportclub Den Dungen ook gebruik gemaakt van de kans om een premium warmtepomp voor het eigen complex te winnen. Bijna 400 clubs deden mee aan deze actie en dankzij een goed onderbouwde motivatie was sportclub Den Dungen een van de drie winnaars.

Terug naar het overzicht