•  

Een echte winterstop?

Het is niet de eerste keer dat direct na de winterstop de winter haar intrede doet en we de ene na de andere week in het ongewisse verkeren over het doorgaan van de voetbalwedstrijden.

De reguliere door de KNVB afgekondigde winterstop dient ter overbrugging van de feestdagen die rond de jaarwisseling op de kalender staan en valt zo’n beetje samen met het begin van het meest koude jaargetijde wat ons land kent. Nou is het al jarenlang op een rij lenteachtig weer bij aanvang van de onderbreking van de competitie in de maand december en daalt het kwik onder nul bij de hervatting van het speelschema. Wanneer de KNVB dan niet tot een algehele afgelasting besluit, gaat bij de ene vereniging het voetbal wel door, terwijl anderen besluiten dat de velden onbespeelbaar zijn.

Vaak valt er veel te zeggen van een afgelasting, want aangezien het de amateurverenigingen ontbreekt aan de luxe van veldverwarming moet soms met tegenzin gespeeld worden op keiharde velden. Veel voetbalplezier levert dit soort partijen vaak niet op en is in lang niet alle gevallen ontbloot van gevaren.

Het ongeregelde competitieverloop en de slechte omstandigheden waarin in deze tijd meestal gespeeld moet worden, zijn steeds weer aanleiding om de aloude discussie over de lengte van de winterstop van stal te halen.

In Zuid 2 loopt thans een proef waarbij voor de deelnemers aan de competitie een lange winterstop van kracht is. De voetballoze periode duurt dan wat langer, maar men weet wel waar men aan toe is! Een garantie dat er geen wedstrijden meer geannuleerd worden, heeft men natuurlijk nooit, maar de kans dat er onder prettiger weersomstandigheden gevoetbald kan worden in de maanden maart, april en mei is een stuk groter.

Afwachten maar of de proef in de andere regio als succesvol bestempeld wordt en hoe de verantwoordelijke bestuurders van de voetbalbond hierop vervolgens gaan reageren. Wellicht dat we dan in de volgende winter gedurende een drietal maanden zonder competitievoetbal moeten (mogen) doen. Het spelen van competitiewedstrijden op bevroren velden is dan voorgoed verleden tijd. We wachten de ontwikkelingen af.

Terug naar het overzicht